Skip to main content

Contributie inning, met andere woorden het verzamelen van geld voor lidmaatschappen – in jip-en-janneketaal. Bij elke sportclub of vereniging ga je een lidmaatschap aan. Hiermee heb je het recht om er voor bepaalde periode te sporten. 


Leden zijn lekker aan het sporten, maar dan is het dat moment van de maand. Payday! Bij het aangaan van een overeenkomst wordt natuurlijk een belofte gemaakt. Een groot deel van de leden betaald netjes hun contributie op afgesproken dag. Maar dan blijkt het ineens dan helaas niet elk lid dit even serieus neemt. 


Een deel van de leden betaalt te laat, en dit is natuurlijk een risico voor het bestaan van de sportclub of vereniging.


Er vanuit gaan dat iedereen dit met opzet doet is niet altijd de juiste aanname. Er zijn vaak verschillende redenen dat een lid zijn contributie niet betaald; 


Het lid is het simpelweg vergeten

We hebben er allemaal wel eens last van, vergeetachtigheid. Het lid heeft een drukke maand gehad en is vergeten zijn contributie over te maken.


Oeps, saldo te laag!

Pieeeeep, “sorry, uw saldo is niet toereikend”. Ja dat is balen. Net iets te veel geld uitgegeven deze maand? Of gewoon vergeten het geld op de lopende rekening te zetten? Het kan helaas gebeuren dat uw lid op het moment van een automatische incasso even niet genoeg geld op zijn of haar rekening heeft staan.

Verkeerd verbonden

Wat we ook vaak zien gebeuren is dat het lid in de tijd van inschrijving is verhuisd, een ander rekeningnummer of telefoonnummer in gebruik neemt. Hierdoor komen betalingsherinneringen niet aan.
Er zijn dus meerdere redenen waarom het een lid niet lukt om op tijd te betalen. Maar hoe zorgt u dat alle contributie geïnd wordt zonder hier te veel tijd en moeite in te stoppen?


Nou; Er zijn een paar simpele stappen die u kunt toepassen om het innen van de contributie zo efficiënt mogelijk aan te pakken;


Stap 1 – Neem een vast moment

Om te zorgen dat er enige structuur in uw werk komt, plant u eens per week het moment om zaken op orde te maken. Kloppen gegevens van de leden nog, Wie heeft zich aangemeld en wie heeft zich uitgeschreven? Door dit eens per maand te doen blijft er altijd overzicht en stapelt het werk zich niet op.

  • Zet de regels over contributie op de website.
  • Bepaal vooraf wanneer facturen en herinneringen verstuurd moeten worden.

Stap 2 – Laat het lid duidelijk weten hoe of wat

Juiste communicatie is key! Door de leden op tijd te laten weten dat de contributie weer geïnd gaat worden Is het voor iedereen duidelijk wat hij of zij kan verwachten.

  • Kondig aan wanneer nota’s verstuurd worden en betaald moeten worden
  • Maak gebruik van meerdere communicatiemiddelen. De website, Coaches, meldingsbord op de club en via social media.

Stap 3 – Gebruik contributie als stimulans

Om leden een keuze te geven is het mogelijk om ze te laten kiezen. Volledige betaling aan het begin van het seizoen of in termijnen, geef eventueel Korting bij meedraaien in bardienst of voor grote gezinnen die lid zijn.

Stap 4 –  Gebruik maken van subsidiemogelijkheden:

Niet iedereen is hiervan op de hoogte, maar het is zo dat gemeenten vaak “potjes” voor sport en gezondheid hebben. Zo bestaat er subsidie en als; 

  • Scholieren Vergoedingsregeling
  • Vervoersregeling jeugd sportteams

Volg deze stappen op en u bent gegarandeerd van meer succes. Maar vooral ook minder stress bij het uitvoeren van deze belangrijke taak. Succes! 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.