Skip to main content

De herfst is begonnen! Bladeren vallen van de bomen en het wordt wat kouder. Maar hoe ga je op een fijne manier door met sporten? Ga je juist naar binnen om te sporten of is dit misschien helemaal niet mogelijk bij de sport die jij beoefent?

Eigenlijk is de herfst juist een heel prettig seizoen om te sporten. De zuurstof, de weersomstandigheden, en het gevoel dat je krijgt als je thuiskomt, lekker hebt gezweet, onder een heerlijke warme douche staat en dan dat moment dat je lekker met je billen op de bank ploft. 

Ga er lekker uit!

Buiten het feit dat je lichaam vitamine D nodig heeft, moet je soms ook gewoon door het natte koude weer de natuur opzoeken dit is goed voor je weerstand en die is weer belangrijk zodat je lichaam goed beschermd wordt tegen ziektes en slechte bacteriën. Buiten dat, is de hele dag binnen in een kantooromgeving of thuis zitten ook niet bepaald goed voor je humeur. 

Buiten te sporten in de herfst?

Hoe fitter je bent, hoe kleiner de kans op een verkoudheid, griep of virus. En Amerikaanse onderzoekers van de Appalachian State University hebben ontdekt dat sporten in de winter het immuunsysteem extra versterkt. Een verklaring hiervoor is dat de temperatuurverschillen tussen binnen en buiten de doorbloeding stimuleren en daardoor het immuunsysteem versterken. 

In de kou verbrand je meer calorieën 

Wauw, dit klinkt toch als muziek in de oren! Minder doen en meer resultaat. Als het koud is moet je lichaam harder werken om op temperatuur te blijven. Hierdoor verbrand je dus extra calorieën!

Het maakt je happy

Sporten in de kou zorgt ervoor dat je lichaam het gelukshormoon serotonine aanmaakt. Dit hormoon  zorgt ervoor dat je vrolijker wordt en gaat depressieve gevoelens tegen. 

Kou is goed tegen stress

Juist na een dag hard werken, doet bewegen in de kou je goed. Uit onderzoek is gebleken dan beter afbouwt. Dit komt omdat je beter geconcentreerd bent wanneer het buiten koud is. Zo kun je je helemaal focussen op je oefeningen. 

Oké je gaat dus buiten sporten, maar waar let je op?

NIKKI helpt jou de herfst door met deze handige tips:

Draag gepaste sportkleding

Sportkleding beschermt tegen eventuele kou, maar moet tegelijkertijd je zweet afvoeren.

Een goede sportoutfit komt goed van pas als jij buiten gaat sporten. Kies dus voor een ademend, maar wel absorberend materiaal.

Doe een goede warming-up

Wanneer je sport is het altijd belangrijk om je spieren even op te warmen. Als je van buiten komt zijn je spieren nog vrij stijf. Doe dus een goede warming-up die je hartslag wat omhoog krijgt.

Be safe!

Aangezien het in de herfst en winter eerder donker wordt, is het handig om te zorgen voor goede verlichting. Zo ben je zichtbaar voor verkeer. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een reflecterend hesje of losse lampjes.

Maar wat als het nu echt vies en nat weer is?

Dan kan je natuurlijk ook nog in de sportschool gaan sporten. Je doet teamsport buiten en fitness in de sportschool binnen. Of nog makkelijker; Creëer je eigen sportschool thuis! Er zijn voldoende (gratis) apps en youtube video’s die jij kunt gebruiken om oefeningen te doen. Het enige wat je eventueel nodig hebt zijn losse gewichtjes, een springtouw of bijvoorbeeld kettlebells. Sporten op eigen lichaamsgewicht is ook een optie, en deze is dan ook de goedkoopste en goed geschikt voor beginners.

Hopelijk hebben wij je een beetje op weg geholpen voor de herfst en winter. Sportze!