Skip to main content

Zonder leden geen vereniging. Dat is een basisprincipe. Leden werven voor uw vereniging is het begin en gaat vaak van mond op mond. Mensen uit de omgeving kiezen graag voor een sportclub in de omgeving zodat ze niet te veel tijd kwijt zijn aan de reis er naartoe of omdat ze bijvoorbeeld graag met buurtgenoten sporten.  


Maar hoe zorgt u ervoor dat uw leden tevreden blijven? En nog belangrijker; Dat ze er niet voor kiezen om zich toch bij een andere vereniging aan te melden?

Er zijn natuurlijk meerdere aspecten die zorgen voor klanttevredenheid. Communicatie, marketing en natuurlijk financiën.

Ken uw leden!

Weet wat er speelt onder uw leden. Blijf met ze in gesprek, wat beter kan of waarom leden kiezen voor de vereniging of waarom ze zouden opzeggen.


Weet waarom uw leden bij uw vereniging sporten. Dit kunt u met een vraag opnemen in het aanmeldingsformulier. Maar natuurlijk ook gedurende de tijd dat ze lid zijn regelmatig bespreken. Geef persoonlijke aandacht aan uw leden. Deel lief en leed. Stuur bijvoorbeeld een bloemetje bij een blessure of een mailtje naar jarige leden.

Weet waarom uw leden bedenken om te stoppen bij uw vereniging. Dit geeft u wellicht inzicht in wat u als vereniging kunt doen om leden te behouden.

Openheid en communicatie

Wat speelt er op uw vereniging? Welke veranderingen worden er aankomend seizoen ingevoerd en welke. Openheid en communicatie schept begrip! Bijvoorbeeld de dag zelf communiceren dat een veld niet beschikbaar is die dag, is geen goede communicatie en zal u niet in dank af worden genomen op het moment dat de spelers al aanwezig zijn. Bij NIKKI vinden we het ook belangrijk dat de leden op een vriendelijke en menselijke manier worden aangesproken.


Achterhaal waarom leden stoppen

Een lid kiest er toch voor om zijn lidmaatschap bij uw vereniging te beëindigen. Jammer, maar waarom is dit lid tot dit besluit gekomen? Om hierachter te komen zijn volgende stappen belangrijk;


1 Concurrentie? Benadruk uw pluspunten

Benoem bijvoorbeeld de positieve sfeer of de vriendschappen die uit de sport voort zijn gekomen. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat u hiermee overdrijft, zorg dat het wel klopt en dat u de concurrent niet al te negatief benoemt. Onwaarheden verkopen kan natuurlijk averechts werken.

2 Werk aan het imago van uw vereniging

– Organiseer voldoende activiteiten niet alleen tijdens, maar ook buiten het seizoen.

– Laat als vereniging de waardering blijken tegenover de leden.

– Zorg voor positieve aandacht in de media, bijvoorbeeld met een persbericht.

– Los problemen en incidenten direct op. Ruzies, geldkwesties, bestuursconflicten: Goede redenen om het lidmaatschap op te zeggen. Zo zorgt u ervoor dat het probleem zich niet verder onder leden verspreid. 

3 Kijk goed naar de opzegmomenten

Is dit bijvoorbeeld net voordat het nieuwe jaar ingaat wanneer contributie betaald moet worden? Kijk goed naar de verschillende momenten en wat u hier aan kunt doen.


4 Achterliggende problemen

Waarom zeggen sommige leden op? Omdat ze een relatie krijgen? Een baan ergens anders gevonden? Een bepaalde leeftijd bereiken? Analyseer zoveel mogelijk en probeer naar een oplossing te werken. Als een relatie rede is voor opzeggen, misschien kunt u dan proberen de partner te interesseren.

Belangrijk is dus; vraag altijd waarom leden opzeggen. Ga in gesprek en vraag door, zonder opdringerig over te komen.

Eindstand zullen er elk jaar leden afvallen. Maar niet getreurd er komen ook elk jaar weer nieuwe leden bij. 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.