We kennen hem of haar allemaal wel, die man of vrouw die op het veld staat en het spel in goede banen leidt! Ik bedoel natuurlijk de scheidsrechter. Om alle scheidsrechters in het zonnetje te zetten, is er de nationale week voor de scheidsrechter. Deze vind plaats van 25 september tot en met 3 oktober.
Het begin
Al eeuwenlang wordt er gesport in ons land. Om het spel te begeleiden maar ook om in de gaten te houden of iedereen zich aan de regels houdt worden er scheidsrechters ingezet. In 1932 werd de eerste organisatie voor voetbalscheidsrechters opgericht, deze organisatie is opgericht om onder andere de kennis en kunde van scheidsrechters te vergroten.
Waarom scheidsrechter worden?
Er zijn natuurlijk meerdere redenen om scheidsrechter te worden. Dit kan per persoon verschillen, misschien vindt u het erg leuk om te doen of wilt u graag een steentje bijdragen binnen uw vereniging. Bij sommige verenigingen krijgen alle leden standaard een opleiding tot scheidsrechter, maar het is natuurlijk ook gewoon mogelijk om hier zelf voor te kiezen.
Eigenlijk is het vrij eenvoudig om scheidsrechter te worden. Wanneer je een scheidsrechters opleiding hebt gevolgd en je deze hebt gehaald, mag je officieel een wedstrijd gaan fluiten.
Respect op de sportvelden
Hoewel de scheidsrechter een erg belangrijke rol vervult, wordt de scheidsrechter helaas niet altijd met respect behandeld. Een van de kernpunten van sporten is sportiviteit richting elkaar en dus ook richting de scheidsrechter.
Maarliefst 18% van de scheidsrechters in Nederland wordt fysiek belaagd. In 2014 resulteerde een incident tussen een speler en een scheidsrechter in de dood van betreffende scheidsrechter. Na deze tragische gebeurtenis zijn er gelukkig verschillende initiatieven ontstaan om dit probleem onder aandacht te brengen. Zo zet de KNVB (koninklijke Nederlandse voetbal bond) zich in om de veiligheid en organisatie rondom voetbal te waarborgen. Een goede maar vooral noodzakelijke zaak als u het ons vraagt!
Geen scheidsrechter, geen spel!
Zonder scheidsrechters geen sport. Hoe fijn is het dat er iemand is die voor jou oplet of u tegenstander geen stiekeme overtredingen begaat, iemand die duidelijk aangeeft welke regels er gelden. Of nog belangrijker; iemand die het altijd ziet wanneer uw team het winnende punt maakt.
NIKKI, uw contributie scheids
Net zoals de observerende taak van scheidsrechters, zorgt NIKKI er ook voor dat alles in goede banen wordt geleid omtrent het innen van contributiegelden. Door persoonlijke betaalherinneringen wordt geen enkel niet-betalend lid over het hoofd gezien en zal uw club geen geld mislopen. Bekijk welke hier hoe wij u kunnen helpen.