Skip to main content

17 april is de finale van het belangrijkste toernooi op de Nederlandse voetbal velden.

Het ontstaan van het toernooi
Jaarlijks proberen teams vanuit heel Nederland zo ver mogelijk te komen en gaan uiteraard voor de winst van de KNVB-beker. Sinds 1899 organiseert de KNVB het toernooi voor bondsverenigingen. Bij dit toernooi kunnen amateur- en professionele clubs zichzelf inschrijven.

In de eerste kwalificatieronde stromen 24 clubs uit de Derde Divisie in. In de tweede kwalificatieronde stromen er zestien clubs uit Tweede divisie in, twaalf uit de Derde Divisie en vier uit de Hoofd- en Eerste Klasse. Naast de 25 winnaars van de tweede kwalificatieronde stromen eind oktober de clubs uit het betaald voetbal in voor de eerste ronde. De vijf clubs die dit seizoen Europees spelen (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV en Vitesse) slaan de eerste ronde over en stromen in de tweede ronde in, die medio december wordt afgewerkt. Na de tweede ronde blijven er 32 teams over. Die strijden het uit in een knock out fase waar ze uiteindelijk strijden voor de finale die meestal wordt gespeeld rond eind april of begin mei. In 1989 maakt de KNVB de beslissing om exclusief in de Kuip te gaan spelen, een besluit waar niet meer van wordt afgeweken.

De competitie blijft spannend
Naast dat PSV en Ajax tegen elkaar strijden op 17 april 2022 om de KNVB-beker in het Rotterdamse stadion De Kuip, is het ook spannend in de competitie. Het verschil is namelijk maar 4 punten en er zijn nog maar 5 speelrondes te gaan. Beide teams zullen alles eraan doen om de landstitel veroveren. Na 4 jaar verlangt PSV ook weer naar een landstitel of zelfs een dubbele, namelijk de landstitel en de TOTO KNVB Beker, laatste keer dat dit gebeurde was in het seizoen 2004/2005. Of dit ze gaat lukken zullen we pas weten nadat de laatste speelronde is gespeeld.

De finale zelf
Dit jaar strijden PSV en Ajax in de belangrijkste finale van Nederland. Op 17 april 2022 om 18:00 nemen PSV en Ajax tegen het elkaar op om de KNVB-beker in de Rotterdamse stadion De Kuip. PSV en Ajax troffen elkaar 3 keer eerder in de finale, alle 3 de keren werd er gewonnen door Ajax. Dit jaar gaat PSV voor de 4de keer proberen om de finale te winnen ten koste van Ajax. Om 18:00 is de aftrap en 90 minuten later weten we wie de winnaar is als er ten miste gescoord is. Anders volgt er een verlening van een half uur en daarna penalty’s als er tot op dat moment nog niet gescoord is.

Gaat Ajax voor de 21ste keer winnen of wordt het toch PSV die zijn 10de keer gaat winnen tijdens de 103de editie van de TOTO KNVB beker. Wij als neutrale toeschouwer kunnen niet wachten om te zien wie er gekroond gaat worden als winnaar van de KNVB-beker.

 

Leave a Reply

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.